Gamla Nyheter

Här samlar vi de nyheterna från ”Hänt i byn” som inte längre är nyheter,
alltså de som är mer än 3 veckor gamla.
Det är ett ställe för er som vill kolla upp vad som hände vecka 17,
hur det gick för Rössjö vid Sidensjömästerskapet eller kanske när tranorna kom!

Tidigare nyheter

Vecka 17
Årsmötet för byföreningen hölls den 23 med ett tjugotal medlemmar närvarande. Det blev omval på alla funktionärer utom valberedningen som nyvaldes. Leif Boström är ny sammankallande i valberedningen och med Helena Westman som hjälp. Aktiviteter som beslutades att genomföras under sommaren: Sommarmötet som går för tionde gången prelimimära datum 30/6 eller helgen efter. Vi ska som vanligt sälja våra hällakakor på Nätramarknaden även i år. En höstträff är inplanerad till 1/9 med ev. surströmming. Övriga arbeten vid bystugan är den återkommande vårstädningen 13/5 och sen ska vi försöka fixa ett tak över virkesförrådet, presenningsskydd för senen och översyn av flotten. Årsmötet avslutades med smörgåstårta och kaffe.
Våren har kommit den senaste veckan med både tranor och sädesärla även om snötäcket fortfarande är 30-40 cm.

Vecka 16

Nu har reparationerna av huset kommit igång igen. Leif och Anders har riktat upp och isolerat väggar och tak i salen. Golvet står på tur att isoleras bättre och riktas upp. Under våren ska det även målas och tapetseras i salen. Ett tak över ytterdörren ska också hinnas med innan sommaren. Efter semestern ska det som är kvar ovanför trappen färdigställas. Efter det är huset klart med köket och kammaren bevarat i gammal stil. Samtidigt har vi fått ett rum i salen som är modernare och isolerat för att kunna användas för möten o.dyl även vintertid. En välanvänd vävkammare på övervåningen samt ett arkivrum har vi också klart.

Vecka 9

hade byföreningen ett styrelsemöte för att planera sommarens aktiviteter. Datum för årsmöte, vårstädning och sommarmöte bestämdes och återfinns under kalender…

Byföreningen har fått bidrag ur Kempefonden och med det kan vi rusta upp det som fattas i bystugan. Det är salen, hallan ovanför trappen och ett tak över ytterdörren som ska åtgärdas. Salen ska göras lite modernare och bättre isolerad för att vi även ska kunna ha lite akiviteter under vintern. Leif och Anders fick uppdraget att fixa till detta. I övrigt ska vi under vårstädningen återställa gräsmattan efter det att vi under hösten tog upp några stenar. På scenen ska vi ordna till en presenning som det går lätt att rulla upp och ner för att stänga öppningen under vintern. Ett tak över virket står också på önskelistan. Bakning och brödförsäljning på Kornsjömarknaden blir det som vanligt. Alla som vill baka är välkomna. Ring till Karin eller Margareta och anmäl er.

Efter den tö och regn som var i januari blev det för blött för en björn uppe på Näshöjden så han fick flytta sin sovplats och ligger troligen nu vid hästen.

Skidspåret upp till Västanåbodarna från Hinnsjön är inte uppkört i år utan man får åka från Skrikesbodarna. Vi får hoppas att kommunen kan lösa problemen så att det går att åka på hela området.

 

 

Vecka 45
Det har varit dåligt med rapporteringar på ”Hänt i byn” under några veckor dels har skrivaren varit borta på jobb nästan hela veckor och sen är det ingen som rapporterar vad som händer. Hur som helst så fick Bengt skjuta den sista älgen för i år vid pass 33b. För att sammanfatta jakten har så vi haft gott om älg även i år och bra med produktiva kor. Vi har sett älg alla dagar som vi jagat även om vi inte har skjutit. Hösten har nog varit en av de bästa på senare tid både tillgång och avskjutning. Leif har varit ute och jagat hare några gånger men harstammen är sämre än på många år. I bäcken trivs bävern väldigt bra och då speciellt på Hasses marker där den bygger nya dammar.
Anders bygge går vidare, nu är ytterpanelen klar och fönster och dörrar på plats.
Vävningen börjar avta nu framemot vintern när det börjar bli kallt.
Jag kommer att rapportera med några veckors mellanrum framöver men för det ska ni rapportera det som händer.
Vecka 40
Nu i helgen började älgjakten igen, som vanligt var det gott om älg. På Lördag jagade vi södra sidan. Dimman låg tät nere vid vägen men uppe mot Blåvikshöjden lättade dimman tidigt på morgonen. Sting har inte fått tillbaka luktsinnet efter behandlingen utan gick förbi ko,kalv och tjur för att hamna vid Viksbodarna. Det var bara att ta bilen runt och hämta Sting. Vid nio tiden kom älgarna fram till Rune som fick skjuta kalven. Söndagens jakt började mellan Drömmelinan och vägen mot Laduberget. Nu fungerade Sting som vanligt. Han gjorde några sökturer innan han hittade älg nere mot Hinnsjövägen men dom gick undan upp mot Blåvikshöjden. Samtidigt som Lars var på gång att avbryta jakten fick Rune som satt på pass 13 skjuta en stor Tjur som kom fram på hygget med ko och kalv i sällskap.
Vecka 39
Det är dåligt med rapporter från Rössjö och ingen älgjakt den här veckan så jag får förmedla lite egna upplevelser. Hunden behöver träning även om det inte är jakt så jag var ute några dagar. På Söndag visade sej att hunden har fått noskvalster även i år. Det är fjärde året iföljd som han får det och det visar sej samma helg. Man kan undra vad som gör att hunden får det varje år och vid samma tid. Nu blir det till att besöka en veterinär för att få tabletter så hunden fungerar nästa helg när älgjakten drar igång igen. När man är ute för att träna blir det lite mera att gå och plocka svamp och kolla in allt annat i skogen. Nu är tiden för gula kantareller snart ute så man får ställa om ögonen för att hitta höstkantarellerna. Från början ser man inga men när ögonen vant sej hittar man massor. På myrkanterna ser tranbären ser fina ut men dom ska väl frysa först innan man plockar dom. Under mina turer i skogen har det blivit några bilder på ett och annat. Under de närmaste veckorna ska vi lägga ut lite bilder.
Vecka 38
Älgtillgången är fortfarande bra, men det blev inga älgar skjutna senaste helgen. Mats fick prova att smyga på ett ståndskall för att skjuta för första gången. Ca 40 meter från älgen gick det inte att komma närmare, så det var bara att vänta på att älgen skulle visa sig. Hunden (Sting) kom fram några gånger och undrade varför Mats inte kom till skott. Efter ca tio minuter fick älgen ,som troligen var en ko, vind av Mats och gick in på Drömmeskogen vid Svartmyren. Söndag började med att Sting hittade tjur och ko vid Stormyrenl. Efter 20 minuter gick kon rakt på hundförarna och skenade med tjuren över Hinnsjövägen. När vi väntade på Sting började det skälla uppe på Blåvikshöjden. Kjell Edfors hund och älgen kom närmare och närmare. Efter ca 30 minuter kom det en STOR tjur fram ur riset. Det var bland de största älgar jag har sett. Taggarna hann vi inte räkna, men det var minst 20. När älgen kom fram på hygget fick han vind av oss och skenade även den över Hinnsjövägen.
Vävningen fortsätter uppe i bystugan. Vid ett besök på Tisdagkväll var Karin,Christina och Margareta där och vävde.
Vecka 37
Under veckan har det fortsatt att gå bra för jaktlaget. Stefan fick fälla sin första älg på Onsdagen. Det var en tjurkalv som han fick skjuta efter vägen upp mot Ladumyren. Jaktlaget åt surströmming på fredagkväll i bystugan med Leif och Stefan som värdar. Hela laget med respektive kom till en trevlig kväll med god stämmning och fin strömming. Kvällen avslutades med gåtor och andra tävlingar. På Söndag var det Lars tur att få skjuta. Det var en fin 13- taggare som fälldes uppe på Hasses berg.
Nu är serverbytet klart och det ska fungera bättre nu. Om du har lagt in sidan som länk eller under favoriter så ändra .tk till . se då slipper vi all reklam. På .tk finns det en länk till .se några månader frammåt.
Vecka 36
Nu har älgjakten kommit igång jaktlaget jagade Onsdag, Lördag och Söndag. Onsdagens jakt gav två kalvar som Hans fick skjuta vid hyggeskanten ovanför ”Melins”. På Lördag var det Leif som fick en liten tjur på sitt pass uppe mot Blåvikshöjden. Morgan och son fick se ko med två kalvar på Söndag vid stormyren men på lite för långt håll.
Gun har åkt hem till Bro nu i veckan det börjar väl att bli lite för kallt. I skogen är det lingon och svamp som plockas nu. Kantarellerna har nog sitt bästa år på länge. Hundföraren i jaktlaget kommer med en full påse efter varje jaktdag.
Anders och Leif planerar för den fortsatta renoveringen i bystugan så att det är klart om vi får pengar från Kempe stiftelsen.
Vecka 35
Under veckan har jaktlaget gjort de sista justeringarn i jaktkojan och på passen ut i skogen. Efter blåsten förra veckan så är det en del torn som inte var stagade tillräckligt som blåst omkull. Om man ser på alla observationer och spår så verkar älgtillgången vara ganska bra. Resultatet ser vi nästa vecka när jakten drar igång. I Rössjö jagas det Onsdag och Lördag, Söndag båda första veckorna.Restan av hösten blir det helger i mån av behov. Tilldelningen är i år 3 vuxna och 3 kalvar men eftersom laget ingår i kretslicensen så är det ”fri kalvavskjutning” inom kretslicensen ram.
Tillgången på blåbär är lika god som det var med hjortron och hallon. Det gamla ordspråket ”April blöt och Maj kall fyller bondens lador all” verkar stämma in i år. Lingonen och svampen verkar också komma i stora mängder.
Leif och Anders har haft en hektisk helg med gruskörning båda dagarna och när traktorerna var igång tog dom bort alla stenarna som stack upp i gräsmattan vid bystugan.
Vecka 34
Hemsidan har genomgått ett serverbyte och fått en ny adress för att slippa all reklam och alla popups. Det har inte gått helt smärtfritt så vi har inte kunnat uppdatera sidan dom senaste veckorna. Nu är sidan igång igen och vi ska försöka rapportera varje vecka det som händer i byn.
Flottfärden ställdes in på grund av det myckna regnandet som innebar högt vatten i sjön och stora problem med vägen till flotten.
Föreningen har sökt pengar från Kempefonden till de reparationer som återstår i bystugan. Det är salen som vi tänkt isolera och reparera lite modernare för att kunna hålla varmt även under vintern. Utrymmet ovanför trappen ska också få sig en uppsnyggning. Om pengarna räcker ska det också bli en parkering.
De senaste veckorna har jaktlaget kört hårt med upp upprustningen av kojan som har målats invändigt och fått en ny matta. Medelåldern i jaktlaget har sjunkit med några år sedan Stefan blev medlem. Nu är det två medlemmar under 50 och om älgarna ska komma ut ur skogen så behövs det yngre krafter. Det finns ytterligare en som fortfarande går på injagning och vi får hoppas att intressen finns kvar när det är dags att söka i till laget.
Vävningen på tisdagkvällarna är välbesökta och även där har det föryngrats många år sedan Sanna börjat väva.
Vecka 30
Hela veckan var det liv och rörelse i byn. Man förberedde inför Söndagen då årets upplaga av Rössjödagen skulle hållas. På Lördagen bakades det för fikat och försäljning, och på Söndagen var dagen inne! Vid tiotiden började man med de sista förberedelserna och klockan ett kunde man köra igång! Hans Vestman hälsade alla välkomna och pratade lite om vad som skett i bystugan under året och vad som skulle hända under dagen. Det var drygt 200 som gästade oss och fick lyssna på Tomas och Carolina Sondell som ungerhöll med sång och musik till gudstjänsten som Birgitta Blomkvist höll. Erling Unander fortsatte med underhållningen före och efter fikat. Lars Erik med trumpeten som kompades av Göran hjälpe också till med musiken och underhållningen. Under dagen var det loppis i mangelboden, där många saker bytte ägare. Lotterierna med fina vävda vinster gick fort att sälja. Som vanligt serverades det kaffe och läsk med Rössjöhällakakan och blanna.
För att se bilder från Rössjödagen, se fotogalleriet!

Vecka 29
På tisdagen hölls ett planeringsmöte inför Rössjödagen, då man även hämtade auktionsgods.
Vecka 28
Hade redaktionen semester
Vecka 27
På torsdagen sattes bakningen igång och den pågick alla dagar från klockan nio till tre. Trots värmen bakade de tappra byborna även fredag och lördag! På maknaden gick hällakarorna som vanligt åt som smör och på lördagen var det slut redan vid tretiden. För att se bakningen och försäljningen som bilder, se fotogalleriet!
Vecka 25-26
Livet i byn går sin lilla gång dom flesta håller på i sina trädgårdar. Margareta fick en aborre på 8 hg på midsommarkvällen när dom var ute på flotten.
Karin har inte sett tranorna den senaste veckan. Dom har kanske gått till norra sidan av sjön eller så har räven tagit ungarna. Vi får väl se längre fram om dom dyker upp igen.
En kväll när jag åkte hem från byn var det en rävunge vid Albins väg.

Vecka 23
Leif rapporterar om att en pärluggleunge har testat sina vingar och satt på taket till logen och där blev attackerad av trastarna. Även katten visade stort intresse för ungen och försökte komma upp på taket men misslyckades. Efter en stund flög den vidare för att söka bättre skydd.

Vecka 22
Gun fick även detta år besök av hennes engelska mågar som hjälpte henne att reparera stugan.
Sven-Olof har nu satt i gång arbetet med vårbruket.
Man kan nu se att sommaren är i antågande och det finns många fåglar både i luften och nere vid sjön.
Vecka 21
Göken har hörts i helgen och Svalorna har setts flyga i byn.
Veden till bakningen inför nätramarknaden (8-10Juli), där föreningen ska sälja hällakakor har nu blivit huggen.

Vecka 20
På övervåningen i stugan har vävningen kommit igång för fullt! I Tisdags kom det 7 personer för att planera vad som ska vävas under sommaren. I två av vävstolarna började man med mattor och i en annan drog man på varpen för en gardinsväv. Innan kvällen var slut hade man även hunnit med att dra på varpen på en västol för att väva servetter. Dom ska ha en gemensam vävkväll i veckan men i övrigt väver man hur många kvällar man vill, Det finns några vävstolar lediga så det finns plats för flera. Intresserade kan ta kontakt med Margareta på 225254 eller Karin på 225206
Tranorna i sjön har fått sällskap av ett svanpar som också ligger på ägg bara 100 meter från tranorna. Vi får se hur det går efter kläckningen dom verkar inte vara så goda vänner. Som tur är går väl tranorna längre upp på land och svanarna simmar troligen ut i sjön.
Vecka 19
Leif och Anders började veckan med att leverera en friggebod till Stockholm som dom snickrat ihop i Leifs såghus. Tore och Stefan har under våren röjt och snyggat till nedanför vändplanen. Tranorna ser ut att försöka med ett nytt bo på ett lite torrare plats. Dom dansar och skriker inne i viken.I Anders gäststuga spikas det för fullt på kvällarna. Han håller på med rördragning för el den här veckan och räknar med att hinna börja skruva upp spånplattorna. Bengt har arbetat bra i Karnins vedhög under veckan.

Vecka 18
Under veckan har Karin börjat kapa och klyva veden. Vitsipporna har börjat blomma så smått och tranorna ligger troget på äggen. På torsdag var det lite oroligt i byn för tranorna bråkade om sina revir. Det var en trana som försökte landa inne i viken där tranparet ligger på ägg. Då gick båda tranorna upp och jagade bort inkräktaren.
Under fredag var tranorna tvungna att lämna boet för att vattnet steg över äggen. Vi får hoppas att dom hinner lägga nya ägg på ett bättre ställe.

Städdagen på lördag blev en blöt tillställning men inget kan stoppa föreningens medlemmar. Trots regnet kom det 12 personer utrustade med krattor och städutrustning. Det krattades det runt bysten, stugan och vid infarten. Flotten kom också i sjön så nu kan medlemmarna boka flotten för grillning och fiske. Det ligger en almanacka inne i stugan där man bokar flotten. Inne i stugan städades det och möblerades om. Kaffe och grillad korv serverades vid 12 tiden. Korvgrillningen fick på grund av regnet göras inne i öppenspisen. Sommaren kommer närmere och närmare. Nu verkar Hasse och Cristina ha flyttat till byn för sommaren.

Vecka 16
Kl. 14:00 på Söndag hölls årsmötet med ca: 30 medlemmer närvarande. Mötet började med att hälsa Tomas Bylund välkommen till byn. Han har köpt Rune och Alice stuga och bott där sedan hösten.
Det blev ingen förändring i styrels eller arbetsgrupper och det tyder väl på att det fungerar bra i föreningen.
Under mötet beslutades att baka och sälja hällakakan på Nätramarknaden i Juli. Rössjödagen blir den 31/7 med Birgitta Blomkvist vid rodret samt att Rune Tällberg ska hålla i den flottfärd som ska ordnas under sommaren. När kassan tillåter ska renoveringen fortsätta med det rum som är kvar. Där ska det isoleras lite bättre så att det kan hållas varmt även under vintern.
Under veckan har sjön gått upp helt och tranorna ligger på äggen inne i viken.
Vecka 15
På måndag kväll avgjordes Sidensjömästerskapet i frågesport. Rössjö kom på en hedrande tredjeplats.
Det var ett lag på fem personer som representerade byn.
Nu har vävstolarna kommit på plats i bystugan. Vävningen kommer igång så smått under April.
Anders har fått på taket på sin nya gäststuga, även väggarna verkar vara vindtätade.
En av byns jägare satt vid bäcken en kväll , men ingen bäver syntes till.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s