Rössjödagen 2012

Många kom till årets Rössjödag som hölls söndag 22 juli 2012. Dagen började med en friluftsgudstjänst ledd av Lennart Kempe och med vacker sång av Marianne Skoglund.
Efter gudstjänsten var det dags för kaffeservering där det som vanligt bjöds på Rössjös egen delikata hällakaka med antingen ost eller ”blanna” som pålägg.

Sedan blev det uppskattad underhållning med ”Tjärnmyrbergarn”, Karl-Ivar Pettersson, som bjöd på både dragspelsmusik och historieberättande mellan de välbekanta låtarna. Den välkände durdragspelaren Gösta Johansson gjorde också ett gästspel på scenen och spelade en låt tillsammans med Karl-Ivar Pettersson.Efter Tjärnmyrbergarns uppträdande så hölls dragning på de lotterier som sålts under dagen. Lyckliga vinnare kunde hämta vackra hemvävda saker som föreningens egna medlemmar vävt. I ett av lotterierna kunde man dessutom vinna en stor säck med ved.

Sedan var det dags för dagens överraskning som blev mycket uppskattad av publiken. Fyra spelmän med Rössjöbon Kent Ledin i spetsen tog plats på scenen och bjöd publiken på Rössjös första spelmansstämma. De spelade upp vacker musik med dragspel och munspel och Tjärnmyrbergarn spelade också med.
Efter det tackade Hans medverkande och publik för en mycket trevlig och lyckad Rössjödag och hälsade alla välkomna även nästa år.

Sedan 1997 har Rössjö By- och Kulturförening i södra Sidensjö arrangerat Rössjödagen, en populär hemvändardag för såväl Rössjöbor som innevånarna i byarna runtomkring. Dagen hålls vid Bystugan i Rössjö som varit den naturliga samlingspunkten för Rössjöborna sedan 1996 då föreningen satte igång med att rusta upp den. Stugan hörde till Jonas Nätterlunds barndomshem, han som 1995 testamenterade en stor summa till Nätra och Sidensjö för konstnärlig utsmyckning.

Rössjö By- och Kulturförening arbetar bland annat för att bevara minnet av Jonas Nätterlund och sångarprosten Anders Sidner, en annan framstående man från byn.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s